adnarok.jpg

Ad Visser (links op de foto)


Deze website is opgedragen aan de Superclean Dreammachine, het legendarische radioprogramma van Ad Visser dat is uitgezonden tussen 15 mei 1968 en 29 september 1980 op Hilversum 3.
(Dit is trouwens hoe je het spelt, als twee woorden; andere namen zoals Super Clean Dream Machine zijn niet de officiële schrijfwijze.)
In 1968 was het programma twee uur lang en werd het gepresenteerd door Ad 's-Gravesande. Vanaf 1969 werd het één uur en was het een solo-effort van Ad Visser.

De bedoeling van deze site is om erachter te komen welke elpees hij allemaal draaide. Van veel van de platen zei hij wel wat, maar niet altijd even duidelijk. En sommige stukken kondigde hij helemaal niet aan of af. Om nog maar te zwijgen van de muziekfragmentjes die hij tussen de nummers door draaide, daarvan zei hij nooit wat. Vandaar dan ook dat ik al sinds het begin van de jaren '80 naarstig op zoek ben naar info.

Veel heb ik wel gevonden; die info heb ik allemaal op deze site verzameld, voor het geval er ook andere mensen naar op zoek zijn.
Maar er zijn ook nog een groot aantal tracks die ik nog steeds niet kan thuisbrengen. Vandaar mijn vraag, wie kan me ermee helpen?
Op de startpagina van deze site heb ik de nummers staan waar ik hulp bij nodig heb.

De rest van deze site is in het Engels, want ik heb gemerkt dat ik dan een groter publiek aanspreek. De nummers waar ik hulp mee nodig heb, mogen ook geïdentificeerd worden door mensen die nog nooit van de Superclean Dreammachine gehoord hebben! Hopelijk is dat geen probleem.

Verder heb ik op de site ook MP3s staan van bandjes die ik ooit van het programma heb opgenomen. Je kunt de uitzendingen dus downloaden van de jaar-pagina's 1968 t/m 1980. Maar het is allemaal niet compleet, dus als er mensen zijn die thuis oude bandjes hebben liggen die ik hier niet heb, dan hou ik me aanbevolen voor de MP3's!
(Het hoeft overigens niet per se MP3 te zijn. Ik kan de meeste bestandsformaten aan en heb een voorkeur voor FLAC. Weet je niet hoe je een bandje kunt inlezen op de computer, laat me dat dan ook weten, dan kunnen we samen wel een oplossing verzinnen.)

En ik heb jullie input hard nodig, want bij mijn beste weten zijn er geen officiële banden van uitzendingen meer beschikbaar. Ad Visser heeft ze niet en bij de AVRO zijn die oude archieven allang vernietigd (al kan het volgens Ad best zijn dat ze er een paar hebben overgeslagen, want het is daar allesbehalve georganiseerd). Dus als je nog van bandjes afweet, ook al zijn het maar fragmentjes, ook al is de kwaliteit slecht, schroom niet en laat me het weten.
Een zoektocht op de website van Beeld en Geluid levert trouwens dit resultaat op, met twee Superclean Dreammachines, maar ik heb vernomen dat het nogal prijzig is om kopietjes van die archieven te bestellen, dus daar waag ik me vooralsnog niet aan.

By the way, deze site is altijd een work in progress. Er kunnen regelmatig, of liever, onregelmatig, bandjes bijkomen. Of vervangen worden door completere bandjes. Als je wilt weten of er nieuw materiaal is, hou dan de laatste nieuws-pagina in de gaten. Of kijk naar de RSS feed:
http://www.scdm.nl/feed/site-changes.xml

scdm punt pim apestaartje gmail punt com